Christenen en het Joodse volk

Rineke
Berichten: 4
Lid geworden op: 29 mar 2023, 15:12

Christenen en het Joodse volk

Bericht door Rineke »

Voor mijn thesis ben ik benieuwd wat het Joodse volk voor de christen betekent. Dat is een vrij brede vraag maar het lijkt mij interessant als jullie gewoon simpelweg beschrijven uit welk kerkverband jullie komen, wat jullie beeld is van het Joodse volk en wat het voor jullie betekent. Eventueel zou ik jullie er dan graag nog wat vervolgvragen over stellen. Alvast bedankt!
GerefGemeente-lid
Berichten: 6575
Lid geworden op: 14 apr 2021, 23:55
Locatie: Zeeland

Re: Christenen en het Joodse volk

Bericht door GerefGemeente-lid »

Rineke schreef: 31 mar 2023, 16:28 Voor mijn thesis ben ik benieuwd wat het Joodse volk voor de christen betekent. Dat is een vrij brede vraag maar het lijkt mij interessant als jullie gewoon simpelweg beschrijven uit welk kerkverband jullie komen, wat jullie beeld is van het Joodse volk en wat het voor jullie betekent. Eventueel zou ik jullie er dan graag nog wat vervolgvragen over stellen. Alvast bedankt!
Zondagmiddag hoorde ik de preek die in onderstaande link is aan te klikken: https://saronkerk.nl/kerk/recente-preken
Er staat zaterdag 25 maart, maar dit moet uiteraard zondag 26 maart zijn.

Misschien heb je er wat aan. Het was een indrukwekkende dienst.
Het kromme kan niet recht gemaakt worden, en hetgeen dat ontbreekt, kan niet geteld worden. (Prediker 1: 14 en 15)
Alles heeft een bestemden tijd, en alle voornemen onder den hemel heeft zijn tijd. (...) een tijd om te zwijgen (...). (Prediker 3: 1 en 7m)
-DIA-
Berichten: 32701
Lid geworden op: 03 okt 2008, 00:10

Re: Christenen en het Joodse volk

Bericht door -DIA- »

De Joden, onderscheiden van het jodendom, zien we als dragers van Gods beloften.
Als de volheid der heidenen, zal gans Israël zalig worden, kort gezegd. Dat wordt niet bedoelt, hoofd voor hoofd, maar wel in een grote menigte. Bovendien is dan de verwerping van het christendom onder de heidenen (dus ook Europa) volkomen.

Citaat: Romeinen 11 (Bijbel in Statenvertaling)
(onder de teksten staan in cursieve letter de verwijsteksten)
Een overblijfsel naar de verkiezing
1 IK zeg dan: Heeft God Zijn volk verstoten? Dat zij verre; bwant ik ben ook een Israëliet, uit het zaad Abrahams, van den stam van Benjamin.
Jer. 31:37. b 2 Kor. 11:22. Filipp. 3:5.
2 God heeft Zijn volk niet verstoten, hetwelk Hij tevoren gekend heeft. Of weet gij niet wat de Schrift zegt van Elía? Hoe hij God aanspreekt tegen Israël, zeggende:
3 Heere, zij hebben Uw profeten gedood en Uw altaren omgeworpen, en ik ben alleen overgebleven, en zij zoeken mijn ziel.
1 Kon. 19:10.
4 Maar wat zegt tot hem het Goddelijk antwoord? Ik heb Mijzelven nog zevenduizend mannen overgelaten, die de knie voor het beeld van Baäl niet gebogen hebben.
1 Kon. 19:18. verwijsteksten
5 Alzo is er dan ook in dezen tegenwoordigen tijd een overblijfsel geworden naar de verkiezing der genade.
Rom. 9:27.
6 En indien het door genade is, zo is het niet meer uit de werken; anderszins is de genade geen genade meer. En indien het is uit de werken, zo is het geen genade meer; anderszins is het werk geen werk meer.
Deut. 9:4.[/size]
7 Wat dan? Hetgeen Israël zoekt, dat heeft het niet verkregen; maar de uitverkorenen hebben het verkregen, en de anderen zijn verhard geworden
Rom. 9:31.
8 (Gelijk geschreven is: God heeft hun gegeven een geest des diepen slaaps; ogen om niet te zien, en oren om niet te horen), tot op den huidigen dag.
h Jes. 29:10.
Jes. 6:9. Ez. 12:2. Matth. 13:14. Mark. 4:12. Luk. 8:10. Joh. 12:40. Hand. 28:26.

9 En David zegt: Hun tafel worde tot een strik en tot een val en tot een aanstoot en tot een vergelding voor hen;
k Ps. 69:23. verwijsteksten
10 Dat hun ogen verduisterd worden, om niet te zien; en verkrom hun rug allen tijd.

Zich niet boven de Joden verheffen
11 Zo zeg ik dan: Hebben zij gestruikeld opdat zij vallen zouden? Dat zij verre; maar door hun val is de zaligheid den heidenen geworden, om hen tot jaloersheid te verwekken.
12 En indien hun val de rijkdom is der wereld, en hun vermindering de rijkdom der heidenen, hoeveel te meer hun volheid!
13 Want ik spreek tot u, heidenen: Voor zoveel ik der heidenen apostel ben, ik maak mijn bediening heerlijk,
Hand. 9:15; 13:2; 22:21. Gal. 1:16; 2:8. Ef. 3:8. 1 Tim. 2:7. 2 Tim. 1:11.
14 Of ik enigszins mijn vlees tot jaloersheid verwekken en enigen uit hen behouden mocht.
15 Want indien hun verwerping de verzoening is der wereld, wat zal de aanneming wezen, anders dan het leven uit de doden?
16 En indien de eerstelingen heilig zijn, zo is ook het deeg heilig; en indien de wortel heilig is, zo zijn ook de takken heilig.
17 En zo enige der takken afgebroken zijn, en gij, een wilde olijfboom zijnde, in derzelver plaats zijt ingeënt, en des wortels en der vettigheid des olijfbooms mededeelachtig zijt geworden,
Jer. 11:16.
18 Zo roem niet tegen de takken; en indien gij daartegen roemt, gij draagt den wortel niet, maar de wortel u.
19 Gij zult dan zeggen: De takken zijn afgebroken, opdat ik zou ingeënt worden.
20 Het is wel; zij zijn door ongeloof afgebroken, en gij staat door het geloof. Zijt niet hooggevoelende, maar vrees.
21 Want is het dat God de natuurlijke takken niet gespaard heeft, zie toe dat Hij ook mogelijk u niet spare.
22 Zie dan de goedertierenheid en de strengheid Gods; de strengheid wel over degenen die gevallen zijn, maar de goedertierenheid over u, indien gij in de goedertierenheid blijft; anderszins zult ook gij afgehouwen worden.
23 Maar ook zij, indien zij in het ongeloof niet blijven, zullen ingeënt worden; want God is machtig dezelve weder in te enten.
2 Kor. 3:16.
24 Want indien gij afgehouwen zijt uit den olijfboom die van nature wild was, en tegen nature in den goeden olijfboom ingeënt, hoeveel te meer zullen dezen, die natuurlijke takken zijn, in hun eigen olijfboom geënt worden!

Israëls heerlijk vooruitzicht
25 Want ik wil niet, broeders, dat u deze verborgenheid onbekend zij (opdat gij niet wijs zijt bij uzelven), dat de verharding voor een deel over Israël gekomen is, totdat de volheid der heidenen zal ingegaan zijn.
Luk. 21:24.
26 En alzo zal geheel Israël zalig worden; gelijk geschreven is: De Verlosser zal uit Sion komen en zal de goddeloosheden afwenden van Jakob;
Ps. 14:7. Jes. 27:9; 59:20. Jer. 31:31, 32, 33, 34. 2 Kor. 3:16. Hebr. 8:8; 10:16.
27 En dit is hun een verbond van Mij, als Ik hun zonden zal wegnemen.
28 Zo zijn zij wel vijanden aangaande het Evangelie, om uwentwil, maar aangaande de verkiezing zijn zij beminden, om der vaderen wil;
29 Want de genadegiften en de roeping Gods zijn onberouwelijk.
30 Want gelijkerwijs ook gijlieden eertijds Gode ongehoorzaam geweest zijt, maar nu barmhartigheid verkregen hebt door de ongehoorzaamheid van dezen,
31 Alzo zijn ook dezen nu ongehoorzaam geweest, opdat ook zij door uw barmhartigheid zouden barmhartigheid verkrijgen.
32 Want God heeft hen allen onder de ongehoorzaamheid besloten, opdat Hij hun allen zou barmhartig zijn.
Gal. 3:22.
33 O diepte des rijkdoms, beide der wijsheid en der kennis Gods! Hoe ondoorzoekelijk zijn Zijn oordelen, en onnaspeurlijk Zijn wegen!
Ps. 36:7.
34 Want wie heeft den zin des Heeren gekend? Of wie is Zijn raadsman geweest?
Jes. 40:13. 1 Kor. 2:16.
35 Of wie heeft Hem eerst gegeven, en het zal hem wedervergolden worden?
Job 41:2.
36 Want uit Hem, en door Hem, en tot Hem zijn alle dingen. Hem zij de heerlijkheid in der eeuwigheid. Amen.
Spr. 16:4. 1 Kor. 8:6.
© -DIA- Laatst actief: 00 xxx 24??
Susanna
Berichten: 1061
Lid geworden op: 21 jul 2020, 21:01

Re: Christenen en het Joodse volk

Bericht door Susanna »

Rineke schreef: 31 mar 2023, 16:28 Voor mijn thesis ben ik benieuwd wat het Joodse volk voor de christen betekent. Dat is een vrij brede vraag maar het lijkt mij interessant als jullie gewoon simpelweg beschrijven uit welk kerkverband jullie komen, wat jullie beeld is van het Joodse volk en wat het voor jullie betekent. Eventueel zou ik jullie er dan graag nog wat vervolgvragen over stellen. Alvast bedankt!
Ik ben betrokken bij een huisgemeente en we komen regelmatig bij elkaar om te bidden, Bijbelstudie te doen en elkaar te bemoedigen.

Ik zie het Joodse volk als het uitverkoren volk van God met wie Hij een onveranderlijk verbond heeft gesloten. Dat zal Hij op een dag vervullen. Ik benadruk het belang van respect en erkenning van de rol van het Joodse volk in de geschiedenis van het christendom en Jezus' afkomst als Joodse Messias. Ik vind het geweldig dat Joodse gelovigen in Jezus proberen een brug slaan tussen Joden en christenen, door Joodse tradities en gebruiken uit te leggen. Daardoor gaat veel uit de Bijbel nog meer leven. Ik ondersteun het werk van Joodse gelovigen in de Messias, waarmee zij het evangelie op een Joodse manier delen, in Israël. Wat een wonder dat ik als gelovige deel mag hebben door de Messias, aan de belofte van Abraham en op die manier een geestelijk zaad van hem mag zijn.
Gebruikersavatar
Arja
Berichten: 2059
Lid geworden op: 30 mei 2019, 15:57
Locatie: Provincie Utrecht
Contacteer:

Re: Christenen en het Joodse volk

Bericht door Arja »

Je zou het aan mij kunnen vragen. Ik wil het alleen niet zomaar delen op dit forum. Mijn veranderde visie op Israel is de reden dat ik wegging bij de PKN en lid van een baptistengemeente werd. Wil je contact, dan zouden we kunnen mailen.
Gebruikersavatar
huisman
Berichten: 17247
Lid geworden op: 12 nov 2009, 23:38

Re: Christenen en het Joodse volk

Bericht door huisman »

Dit boek is na een lichte herziening net weer verschenen. Daar kun je veel in vinden en een grondige visie op jouw vraag.


Afbeelding
Welke rol speelt het Israël van nu in Gods heilsplan? En hoe moeten we dat zien in het licht van de christelijke kerk? Hoe zit het met de zogeheten vervangingstheologie? En wat hebben de puriteinen over Israël gezegd? Al in de jaren 70 van de vorige eeuw was ds. P. den Butter met deze vragen bezig. Hij zette zijn gedachten, opkomend uit en getoetst aan de Heilige Schrift, op papier. Zijn boek ‘Volk tussen eeuwigheid en eenzaamheid’ bleek zijn tijd ver vooruit te zijn. In het jaar dat de staat Israël 75 jaar bestaat, verschijnt dit boek in een nieuwe uitgave. Voorzien van een inleiding van de auteur en met een inhoud die nagenoeg gelijk is aan het eerste boek. Een inhoud die een verrassend actueel licht laat schijnen over vragen rond het volk van God.
Er gaan er met twee verbonden verloren en met drie en er worden er met twee verbonden behouden en met drie. Prof. G. Wisse.
Susanna
Berichten: 1061
Lid geworden op: 21 jul 2020, 21:01

Re: Christenen en het Joodse volk

Bericht door Susanna »

Ze vraagt volgens mij naar een persoonlijke visie.
-DIA-
Berichten: 32701
Lid geworden op: 03 okt 2008, 00:10

Re: Christenen en het Joodse volk

Bericht door -DIA- »

Susanna schreef: 03 apr 2023, 22:18 Ze vraagt volgens mij naar een persoonlijke visie.
Onze persoonlijke visie kan niet anders zijn dan wat de Bijbel ons leert.
Wij kunnen niet profeteren, maar we zeggen wel dat er naar de Bijbel beloften voor het joodse volk liggen.
© -DIA- Laatst actief: 00 xxx 24??
Susanna
Berichten: 1061
Lid geworden op: 21 jul 2020, 21:01

Re: Christenen en het Joodse volk

Bericht door Susanna »

-DIA- schreef: 03 apr 2023, 22:46
Susanna schreef: 03 apr 2023, 22:18 Ze vraagt volgens mij naar een persoonlijke visie.
Onze persoonlijke visie kan niet anders zijn dan wat de Bijbel ons leert.
Wij kunnen niet profeteren, maar we zeggen wel dat er naar de Bijbel beloften voor het joodse volk liggen.
Heel mooi gezegd. Ik ben het daarmee eens. Maar de interpretatie van de Bijbel en de betekenis van Israël voor het christendom zijn door de geschiedenis hebben niet stil gestaan en dat geleid tot verschillende standpunten binnen de christelijke gemeenschap. Sommige van de vroegste christenen zagen zichzelf als de ware Israëlieten en beschouwden de Joden als afvalligen die de profetieën van de Messias niet hadden begrepen.

Onze persoonlijk visie kan dus wel degelijk iets anders zeggen dan wat de Bijbel ons leert? Maar dat is niet goed.
-DIA-
Berichten: 32701
Lid geworden op: 03 okt 2008, 00:10

Re: Christenen en het Joodse volk

Bericht door -DIA- »

Susanna schreef: 04 apr 2023, 14:47
-DIA- schreef: 03 apr 2023, 22:46
Susanna schreef: 03 apr 2023, 22:18 Ze vraagt volgens mij naar een persoonlijke visie.
Onze persoonlijke visie kan niet anders zijn dan wat de Bijbel ons leert.
Wij kunnen niet profeteren, maar we zeggen wel dat er naar de Bijbel beloften voor het joodse volk liggen.
Heel mooi gezegd. Ik ben het daarmee eens. Maar de interpretatie van de Bijbel en de betekenis van Israël voor het christendom zijn door de geschiedenis hebben niet stil gestaan en dat geleid tot verschillende standpunten binnen de christelijke gemeenschap. Sommige van de vroegste christenen zagen zichzelf als de ware Israëlieten en beschouwden de Joden als afvalligen die de profetieën van de Messias niet hadden begrepen.

Onze persoonlijk visie kan dus wel degelijk iets anders zeggen dan wat de Bijbel ons leert? Maar dat is niet goed.
Dat begrijp ik, maar ik ga niet mee met het zogenaamde 'Nieuwe Licht' dat men meent te ontwaren. We hebben in ons leven te veel gezien waar 'Nieuw Licht' uiteindelijk toe leidt. Dit is geen onwil, maar de ervaring van verschillende zaken waarover zogenaamd een 'Nieuw Licht' over opging.
Wat de Bijbel zegt geloven we, maar hoe dat zal gaan, daar kunnen en mogen we niet indringen.
© -DIA- Laatst actief: 00 xxx 24??
Rineke
Berichten: 4
Lid geworden op: 29 mar 2023, 15:12

Re: Christenen en het Joodse volk

Bericht door Rineke »

GerefGemeente-lid schreef: 31 mar 2023, 21:19
Rineke schreef: 31 mar 2023, 16:28 Voor mijn thesis ben ik benieuwd wat het Joodse volk voor de christen betekent. Dat is een vrij brede vraag maar het lijkt mij interessant als jullie gewoon simpelweg beschrijven uit welk kerkverband jullie komen, wat jullie beeld is van het Joodse volk en wat het voor jullie betekent. Eventueel zou ik jullie er dan graag nog wat vervolgvragen over stellen. Alvast bedankt!
Zondagmiddag hoorde ik de preek die in onderstaande link is aan te klikken: https://saronkerk.nl/kerk/recente-preken
Er staat zaterdag 25 maart, maar dit moet uiteraard zondag 26 maart zijn.

Misschien heb je er wat aan. Het was een indrukwekkende dienst.
Dank ik ga hem luisteren!
Rineke
Berichten: 4
Lid geworden op: 29 mar 2023, 15:12

Re: Christenen en het Joodse volk

Bericht door Rineke »

-DIA- schreef: 04 apr 2023, 15:20
Susanna schreef: 04 apr 2023, 14:47
-DIA- schreef: 03 apr 2023, 22:46
Susanna schreef: 03 apr 2023, 22:18 Ze vraagt volgens mij naar een persoonlijke visie.
Onze persoonlijke visie kan niet anders zijn dan wat de Bijbel ons leert.
Wij kunnen niet profeteren, maar we zeggen wel dat er naar de Bijbel beloften voor het joodse volk liggen.
Heel mooi gezegd. Ik ben het daarmee eens. Maar de interpretatie van de Bijbel en de betekenis van Israël voor het christendom zijn door de geschiedenis hebben niet stil gestaan en dat geleid tot verschillende standpunten binnen de christelijke gemeenschap. Sommige van de vroegste christenen zagen zichzelf als de ware Israëlieten en beschouwden de Joden als afvalligen die de profetieën van de Messias niet hadden begrepen.

Onze persoonlijk visie kan dus wel degelijk iets anders zeggen dan wat de Bijbel ons leert? Maar dat is niet goed.
Dat begrijp ik, maar ik ga niet mee met het zogenaamde 'Nieuwe Licht' dat men meent te ontwaren. We hebben in ons leven te veel gezien waar 'Nieuw Licht' uiteindelijk toe leidt. Dit is geen onwil, maar de ervaring van verschillende zaken waarover zogenaamd een 'Nieuw Licht' over opging.
Wat de Bijbel zegt geloven we, maar hoe dat zal gaan, daar kunnen en mogen we niet indringen.
Ik ben zowel op zoek naar bijvoorbeeld boeken als naar persoonlijke visies. Ik wil weten wat mensen vinden, dus dat kunnen ook auteurs zijn, maar ik ben ook benieuwd naar jullie visie :)
Rineke
Berichten: 4
Lid geworden op: 29 mar 2023, 15:12

Re: Christenen en het Joodse volk

Bericht door Rineke »

-DIA- schreef: 01 apr 2023, 10:45 De Joden, onderscheiden van het jodendom, zien we als dragers van Gods beloften.
Als de volheid der heidenen, zal gans Israël zalig worden, kort gezegd. Dat wordt niet bedoelt, hoofd voor hoofd, maar wel in een grote menigte. Bovendien is dan de verwerping van het christendom onder de heidenen (dus ook Europa) volkomen.

Citaat: Romeinen 11 (Bijbel in Statenvertaling)
(onder de teksten staan in cursieve letter de verwijsteksten)
Een overblijfsel naar de verkiezing
1 IK zeg dan: Heeft God Zijn volk verstoten? Dat zij verre; bwant ik ben ook een Israëliet, uit het zaad Abrahams, van den stam van Benjamin.
Jer. 31:37. b 2 Kor. 11:22. Filipp. 3:5.
2 God heeft Zijn volk niet verstoten, hetwelk Hij tevoren gekend heeft. Of weet gij niet wat de Schrift zegt van Elía? Hoe hij God aanspreekt tegen Israël, zeggende:
3 Heere, zij hebben Uw profeten gedood en Uw altaren omgeworpen, en ik ben alleen overgebleven, en zij zoeken mijn ziel.
1 Kon. 19:10.
4 Maar wat zegt tot hem het Goddelijk antwoord? Ik heb Mijzelven nog zevenduizend mannen overgelaten, die de knie voor het beeld van Baäl niet gebogen hebben.
1 Kon. 19:18. verwijsteksten
5 Alzo is er dan ook in dezen tegenwoordigen tijd een overblijfsel geworden naar de verkiezing der genade.
Rom. 9:27.
6 En indien het door genade is, zo is het niet meer uit de werken; anderszins is de genade geen genade meer. En indien het is uit de werken, zo is het geen genade meer; anderszins is het werk geen werk meer.
Deut. 9:4.[/size]
7 Wat dan? Hetgeen Israël zoekt, dat heeft het niet verkregen; maar de uitverkorenen hebben het verkregen, en de anderen zijn verhard geworden
Rom. 9:31.
8 (Gelijk geschreven is: God heeft hun gegeven een geest des diepen slaaps; ogen om niet te zien, en oren om niet te horen), tot op den huidigen dag.
h Jes. 29:10.
Jes. 6:9. Ez. 12:2. Matth. 13:14. Mark. 4:12. Luk. 8:10. Joh. 12:40. Hand. 28:26.

9 En David zegt: Hun tafel worde tot een strik en tot een val en tot een aanstoot en tot een vergelding voor hen;
k Ps. 69:23. verwijsteksten
10 Dat hun ogen verduisterd worden, om niet te zien; en verkrom hun rug allen tijd.

Zich niet boven de Joden verheffen
11 Zo zeg ik dan: Hebben zij gestruikeld opdat zij vallen zouden? Dat zij verre; maar door hun val is de zaligheid den heidenen geworden, om hen tot jaloersheid te verwekken.
12 En indien hun val de rijkdom is der wereld, en hun vermindering de rijkdom der heidenen, hoeveel te meer hun volheid!
13 Want ik spreek tot u, heidenen: Voor zoveel ik der heidenen apostel ben, ik maak mijn bediening heerlijk,
Hand. 9:15; 13:2; 22:21. Gal. 1:16; 2:8. Ef. 3:8. 1 Tim. 2:7. 2 Tim. 1:11.
14 Of ik enigszins mijn vlees tot jaloersheid verwekken en enigen uit hen behouden mocht.
15 Want indien hun verwerping de verzoening is der wereld, wat zal de aanneming wezen, anders dan het leven uit de doden?
16 En indien de eerstelingen heilig zijn, zo is ook het deeg heilig; en indien de wortel heilig is, zo zijn ook de takken heilig.
17 En zo enige der takken afgebroken zijn, en gij, een wilde olijfboom zijnde, in derzelver plaats zijt ingeënt, en des wortels en der vettigheid des olijfbooms mededeelachtig zijt geworden,
Jer. 11:16.
18 Zo roem niet tegen de takken; en indien gij daartegen roemt, gij draagt den wortel niet, maar de wortel u.
19 Gij zult dan zeggen: De takken zijn afgebroken, opdat ik zou ingeënt worden.
20 Het is wel; zij zijn door ongeloof afgebroken, en gij staat door het geloof. Zijt niet hooggevoelende, maar vrees.
21 Want is het dat God de natuurlijke takken niet gespaard heeft, zie toe dat Hij ook mogelijk u niet spare.
22 Zie dan de goedertierenheid en de strengheid Gods; de strengheid wel over degenen die gevallen zijn, maar de goedertierenheid over u, indien gij in de goedertierenheid blijft; anderszins zult ook gij afgehouwen worden.
23 Maar ook zij, indien zij in het ongeloof niet blijven, zullen ingeënt worden; want God is machtig dezelve weder in te enten.
2 Kor. 3:16.
24 Want indien gij afgehouwen zijt uit den olijfboom die van nature wild was, en tegen nature in den goeden olijfboom ingeënt, hoeveel te meer zullen dezen, die natuurlijke takken zijn, in hun eigen olijfboom geënt worden!

Israëls heerlijk vooruitzicht
25 Want ik wil niet, broeders, dat u deze verborgenheid onbekend zij (opdat gij niet wijs zijt bij uzelven), dat de verharding voor een deel over Israël gekomen is, totdat de volheid der heidenen zal ingegaan zijn.
Luk. 21:24.
26 En alzo zal geheel Israël zalig worden; gelijk geschreven is: De Verlosser zal uit Sion komen en zal de goddeloosheden afwenden van Jakob;
Ps. 14:7. Jes. 27:9; 59:20. Jer. 31:31, 32, 33, 34. 2 Kor. 3:16. Hebr. 8:8; 10:16.
27 En dit is hun een verbond van Mij, als Ik hun zonden zal wegnemen.
28 Zo zijn zij wel vijanden aangaande het Evangelie, om uwentwil, maar aangaande de verkiezing zijn zij beminden, om der vaderen wil;
29 Want de genadegiften en de roeping Gods zijn onberouwelijk.
30 Want gelijkerwijs ook gijlieden eertijds Gode ongehoorzaam geweest zijt, maar nu barmhartigheid verkregen hebt door de ongehoorzaamheid van dezen,
31 Alzo zijn ook dezen nu ongehoorzaam geweest, opdat ook zij door uw barmhartigheid zouden barmhartigheid verkrijgen.
32 Want God heeft hen allen onder de ongehoorzaamheid besloten, opdat Hij hun allen zou barmhartig zijn.
Gal. 3:22.
33 O diepte des rijkdoms, beide der wijsheid en der kennis Gods! Hoe ondoorzoekelijk zijn Zijn oordelen, en onnaspeurlijk Zijn wegen!
Ps. 36:7.
34 Want wie heeft den zin des Heeren gekend? Of wie is Zijn raadsman geweest?
Jes. 40:13. 1 Kor. 2:16.
35 Of wie heeft Hem eerst gegeven, en het zal hem wedervergolden worden?
Job 41:2.
36 Want uit Hem, en door Hem, en tot Hem zijn alle dingen. Hem zij de heerlijkheid in der eeuwigheid. Amen.
Spr. 16:4. 1 Kor. 8:6.
Wat interessant! Van welke gemeente maakt u deel uit?
Gebruikersavatar
Terri
Berichten: 3952
Lid geworden op: 21 nov 2009, 20:53

Re: Christenen en het Joodse volk

Bericht door Terri »

Dit is toch tekst uit de Bijbel?
-DIA-
Berichten: 32701
Lid geworden op: 03 okt 2008, 00:10

Re: Christenen en het Joodse volk

Bericht door -DIA- »

Rineke schreef: 04 apr 2023, 17:17
-DIA- schreef: 01 apr 2023, 10:45 De Joden, onderscheiden van het jodendom, zien we als dragers van Gods beloften.
Als de volheid der heidenen, zal gans Israël zalig worden, kort gezegd. Dat wordt niet bedoelt, hoofd voor hoofd, maar wel in een grote menigte. Bovendien is dan de verwerping van het christendom onder de heidenen (dus ook Europa) volkomen.

Citaat: Romeinen 11 (Bijbel in Statenvertaling)
(onder de teksten staan in cursieve letter de verwijsteksten)
Een overblijfsel naar de verkiezing
1 IK zeg dan: Heeft God Zijn volk verstoten? Dat zij verre; bwant ik ben ook een Israëliet, uit het zaad Abrahams, van den stam van Benjamin.
Jer. 31:37. b 2 Kor. 11:22. Filipp. 3:5.
2 God heeft Zijn volk niet verstoten, hetwelk Hij tevoren gekend heeft. Of weet gij niet wat de Schrift zegt van Elía? Hoe hij God aanspreekt tegen Israël, zeggende:
3 Heere, zij hebben Uw profeten gedood en Uw altaren omgeworpen, en ik ben alleen overgebleven, en zij zoeken mijn ziel.
1 Kon. 19:10.
4 Maar wat zegt tot hem het Goddelijk antwoord? Ik heb Mijzelven nog zevenduizend mannen overgelaten, die de knie voor het beeld van Baäl niet gebogen hebben.
1 Kon. 19:18. verwijsteksten
5 Alzo is er dan ook in dezen tegenwoordigen tijd een overblijfsel geworden naar de verkiezing der genade.
Rom. 9:27.
6 En indien het door genade is, zo is het niet meer uit de werken; anderszins is de genade geen genade meer. En indien het is uit de werken, zo is het geen genade meer; anderszins is het werk geen werk meer.
Deut. 9:4.[/size]
7 Wat dan? Hetgeen Israël zoekt, dat heeft het niet verkregen; maar de uitverkorenen hebben het verkregen, en de anderen zijn verhard geworden
Rom. 9:31.
8 (Gelijk geschreven is: God heeft hun gegeven een geest des diepen slaaps; ogen om niet te zien, en oren om niet te horen), tot op den huidigen dag.
h Jes. 29:10.
Jes. 6:9. Ez. 12:2. Matth. 13:14. Mark. 4:12. Luk. 8:10. Joh. 12:40. Hand. 28:26.

9 En David zegt: Hun tafel worde tot een strik en tot een val en tot een aanstoot en tot een vergelding voor hen;
k Ps. 69:23. verwijsteksten
10 Dat hun ogen verduisterd worden, om niet te zien; en verkrom hun rug allen tijd.

Zich niet boven de Joden verheffen
11 Zo zeg ik dan: Hebben zij gestruikeld opdat zij vallen zouden? Dat zij verre; maar door hun val is de zaligheid den heidenen geworden, om hen tot jaloersheid te verwekken.
12 En indien hun val de rijkdom is der wereld, en hun vermindering de rijkdom der heidenen, hoeveel te meer hun volheid!
13 Want ik spreek tot u, heidenen: Voor zoveel ik der heidenen apostel ben, ik maak mijn bediening heerlijk,
Hand. 9:15; 13:2; 22:21. Gal. 1:16; 2:8. Ef. 3:8. 1 Tim. 2:7. 2 Tim. 1:11.
14 Of ik enigszins mijn vlees tot jaloersheid verwekken en enigen uit hen behouden mocht.
15 Want indien hun verwerping de verzoening is der wereld, wat zal de aanneming wezen, anders dan het leven uit de doden?
16 En indien de eerstelingen heilig zijn, zo is ook het deeg heilig; en indien de wortel heilig is, zo zijn ook de takken heilig.
17 En zo enige der takken afgebroken zijn, en gij, een wilde olijfboom zijnde, in derzelver plaats zijt ingeënt, en des wortels en der vettigheid des olijfbooms mededeelachtig zijt geworden,
Jer. 11:16.
18 Zo roem niet tegen de takken; en indien gij daartegen roemt, gij draagt den wortel niet, maar de wortel u.
19 Gij zult dan zeggen: De takken zijn afgebroken, opdat ik zou ingeënt worden.
20 Het is wel; zij zijn door ongeloof afgebroken, en gij staat door het geloof. Zijt niet hooggevoelende, maar vrees.
21 Want is het dat God de natuurlijke takken niet gespaard heeft, zie toe dat Hij ook mogelijk u niet spare.
22 Zie dan de goedertierenheid en de strengheid Gods; de strengheid wel over degenen die gevallen zijn, maar de goedertierenheid over u, indien gij in de goedertierenheid blijft; anderszins zult ook gij afgehouwen worden.
23 Maar ook zij, indien zij in het ongeloof niet blijven, zullen ingeënt worden; want God is machtig dezelve weder in te enten.
2 Kor. 3:16.
24 Want indien gij afgehouwen zijt uit den olijfboom die van nature wild was, en tegen nature in den goeden olijfboom ingeënt, hoeveel te meer zullen dezen, die natuurlijke takken zijn, in hun eigen olijfboom geënt worden!

Israëls heerlijk vooruitzicht
25 Want ik wil niet, broeders, dat u deze verborgenheid onbekend zij (opdat gij niet wijs zijt bij uzelven), dat de verharding voor een deel over Israël gekomen is, totdat de volheid der heidenen zal ingegaan zijn.
Luk. 21:24.
26 En alzo zal geheel Israël zalig worden; gelijk geschreven is: De Verlosser zal uit Sion komen en zal de goddeloosheden afwenden van Jakob;
Ps. 14:7. Jes. 27:9; 59:20. Jer. 31:31, 32, 33, 34. 2 Kor. 3:16. Hebr. 8:8; 10:16.
27 En dit is hun een verbond van Mij, als Ik hun zonden zal wegnemen.
28 Zo zijn zij wel vijanden aangaande het Evangelie, om uwentwil, maar aangaande de verkiezing zijn zij beminden, om der vaderen wil;
29 Want de genadegiften en de roeping Gods zijn onberouwelijk.
30 Want gelijkerwijs ook gijlieden eertijds Gode ongehoorzaam geweest zijt, maar nu barmhartigheid verkregen hebt door de ongehoorzaamheid van dezen,
31 Alzo zijn ook dezen nu ongehoorzaam geweest, opdat ook zij door uw barmhartigheid zouden barmhartigheid verkrijgen.
32 Want God heeft hen allen onder de ongehoorzaamheid besloten, opdat Hij hun allen zou barmhartig zijn.
Gal. 3:22.
33 O diepte des rijkdoms, beide der wijsheid en der kennis Gods! Hoe ondoorzoekelijk zijn Zijn oordelen, en onnaspeurlijk Zijn wegen!
Ps. 36:7.
34 Want wie heeft den zin des Heeren gekend? Of wie is Zijn raadsman geweest?
Jes. 40:13. 1 Kor. 2:16.
35 Of wie heeft Hem eerst gegeven, en het zal hem wedervergolden worden?
Job 41:2.
36 Want uit Hem, en door Hem, en tot Hem zijn alle dingen. Hem zij de heerlijkheid in der eeuwigheid. Amen.
Spr. 16:4. 1 Kor. 8:6.
Wat interessant! Van welke gemeente maakt u deel uit?
Ik ben belijdend lid van een grote gemeente die behoort tot de Gereformeerde Gemeenten.
© -DIA- Laatst actief: 00 xxx 24??
Plaats reactie