samanthi schreef:Terri schreef:merel schreef:
Ik eet heel weinig vlees. Afgelopen zaterdag wat uitgebakken spekjes door de andijviestamppot. Dus met bbq doe je mij geen plezier.
Andijviestamppot op z'n Veluws met karnemelksaus, jammie....
Heb je dat recept, hoe maak je die saus? Het klinkt aantrekkelijk.
Ik weet de kilo's/grammen niet uit m'n hoofd, maar voor 5 personen (volwassenen) neem ik;
5 x 3 flinke aardappelen ( kruimig)
ik heb altijd minimaal een royaal vergiet vol klein gesneden (hoe fijner, hoe lekkerder) andijvie, bij ons is het in verhouding veel andijvie t.o.v. aardappelen.
0,5- 0,7 liter karnemelk.
maizena naar behoefte w.b. dikte saus
2x 200 gram spekblokjes, uitbakken
zout en peper, niet veel, want de spekjes bepalen de smaak.
Aardappelen koken en fijn stampen.
Uitgebakken spekjes erdoor.
Andijvie er boven op
Warme karnemelksaus; de karnemelk langzaam opwarmen en al in het begin aanmaken met maizena, (dan schift het niet meer) aan de kook brengen, roeren tot je een lobbige saus hebt, erover heen gieten en alles door elkaar roeren.
Door de warme saus slinkt de andijvie, zodat je makkelijker kan roeren.
Deze karnemelk saus wordt/werd ook veel gegeten bij bruine bonen, aardappelen, spekjes en een fijn gesneden uitje. Later stond er ook altijd wat sla in een schaal erbij.
Om de karnemelk saus een extra lekker smaakje te geven wordt het 'gruis' van de uitgebakken spek er doorheen geroerd.
Tja....herinneringen aan m'n moeder en oma...