Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [3]

Gebruikersavatar
Tiberius
Administrator
Berichten: 34700
Lid geworden op: 12 jan 2006, 09:49
Locatie: Breda

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [3]

Bericht door Tiberius »

Lassie schreef:als je goed kijkt zijn ze gekookt.
Ik zie dat niet zo; dan zou ik moeten proeven. :)
Gebruikersavatar
Geduld
Berichten: 335
Lid geworden op: 15 jul 2011, 16:02

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [3]

Bericht door Geduld »

tosti met ham, kaas, cherrytomaatjes en feta
let sin never hold true, that Love never broke through.
PvS
Inactief
Berichten: 1298
Lid geworden op: 16 okt 2008, 21:08

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [3]

Bericht door PvS »

Tiberius schreef:Die koude (rauwe) elleboogjes er doorheen lijkt me maar niets.
De koude gekookte elleboogjes waren echt wel lekker. Het is allemaal opgeraakt!
Het is een aanrader voor warme dagen, en onze kinderen zijn er gek op.
Eén ding weet ik, dat ik blind ben en niet zie...
Gebruikersavatar
Tiberius
Administrator
Berichten: 34700
Lid geworden op: 12 jan 2006, 09:49
Locatie: Breda

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [3]

Bericht door Tiberius »

PvS schreef:
Tiberius schreef:Die koude (rauwe) elleboogjes er doorheen lijkt me maar niets.
De koude gekookte elleboogjes waren echt wel lekker. Het is allemaal opgeraakt!
Het is een aanrader voor warme dagen, en onze kinderen zijn er gek op.
Ik begrijp het, ja, dacht eerst dat ze niet gekookt waren.
Het ziet er inderdaad lekker uit.
Gebruikersavatar
MarthaMartha
Berichten: 13043
Lid geworden op: 21 nov 2007, 21:04
Locatie: Linquenda

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [3]

Bericht door MarthaMartha »

even een vraag: ik heb een zak sperzieboontjes gekregen, teveel voor 1 keer (en ook voor 2 keer), als ik ze in wil vriezen, moet ik ze dan eerst even kort koken? (en zo ja, hoe lang ongeveer?)
Als de moed je in de schoenen zinkt, ga dan eens op je kop staan!
PvS
Inactief
Berichten: 1298
Lid geworden op: 16 okt 2008, 21:08

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [3]

Bericht door PvS »

MarthaMartha schreef:even een vraag: ik heb een zak sperzieboontjes gekregen, teveel voor 1 keer (en ook voor 2 keer), als ik ze in wil vriezen, moet ik ze dan eerst even kort koken? (en zo ja, hoe lang ongeveer?)
Water koken, sperciebonen erin, weer laten koken (ca. 2 minuten), afkoelen in koud water.
Eén ding weet ik, dat ik blind ben en niet zie...
Gebruikersavatar
MarthaMartha
Berichten: 13043
Lid geworden op: 21 nov 2007, 21:04
Locatie: Linquenda

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [3]

Bericht door MarthaMartha »

PvS schreef:
MarthaMartha schreef:even een vraag: ik heb een zak sperzieboontjes gekregen, teveel voor 1 keer (en ook voor 2 keer), als ik ze in wil vriezen, moet ik ze dan eerst even kort koken? (en zo ja, hoe lang ongeveer?)
Water koken, sperciebonen erin, weer laten koken (ca. 2 minuten), afkoelen in koud water.
:super
Als de moed je in de schoenen zinkt, ga dan eens op je kop staan!
Gebruikersavatar
JolandaOudshoorn
Berichten: 11271
Lid geworden op: 15 mar 2006, 20:53
Locatie: Groot Ammers

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [3]

Bericht door JolandaOudshoorn »

PvS schreef:
MarthaMartha schreef:even een vraag: ik heb een zak sperzieboontjes gekregen, teveel voor 1 keer (en ook voor 2 keer), als ik ze in wil vriezen, moet ik ze dan eerst even kort koken? (en zo ja, hoe lang ongeveer?)
Water koken, sperciebonen erin, weer laten koken (ca. 2 minuten), afkoelen in koud water.
Ik stop ze gewoon in de vriezer. Wel schoonmaken natuurlijk. Voorkoken vind ik veel te veel werk. En zo gaat het ook goed.
Ik weet, mijn Verlosser leeft
Gebruikersavatar
Oude-Waarheid
Berichten: 1822
Lid geworden op: 02 sep 2005, 23:42
Locatie: Amsterdam

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [3]

Bericht door Oude-Waarheid »

JolandaOudshoorn schreef:
PvS schreef:
MarthaMartha schreef:even een vraag: ik heb een zak sperzieboontjes gekregen, teveel voor 1 keer (en ook voor 2 keer), als ik ze in wil vriezen, moet ik ze dan eerst even kort koken? (en zo ja, hoe lang ongeveer?)
Water koken, sperciebonen erin, weer laten koken (ca. 2 minuten), afkoelen in koud water.
Ik stop ze gewoon in de vriezer. Wel schoonmaken natuurlijk. Voorkoken vind ik veel te veel werk. En zo gaat het ook goed.
Tja heb ik v/h ook gedaan met rabarber maar sperciebonen nooit altijd even de kook erover.
Maar wat je zegt als het met rabarber gaat misschien met bonen ook wel :fi
PvS
Inactief
Berichten: 1298
Lid geworden op: 16 okt 2008, 21:08

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [3]

Bericht door PvS »

JolandaOudshoorn schreef:
PvS schreef:
MarthaMartha schreef:even een vraag: ik heb een zak sperzieboontjes gekregen, teveel voor 1 keer (en ook voor 2 keer), als ik ze in wil vriezen, moet ik ze dan eerst even kort koken? (en zo ja, hoe lang ongeveer?)
Water koken, sperciebonen erin, weer laten koken (ca. 2 minuten), afkoelen in koud water.
Ik stop ze gewoon in de vriezer. Wel schoonmaken natuurlijk. Voorkoken vind ik veel te veel werk. En zo gaat het ook goed.
Er zijn meerdere redenen waarom men blancheert. Zo worden de groenten soepeler en nemen ze minder plaats in wat vooral bij bladgroenten een groot verschil maakt. Daarnaast worden enzymen vernietigd die o.a. een rol spelen bij bederf. Tevens is er een 02-verdrijving waardoor de organoleptische kwaliteit toeneemt, hoewel er beperkte smaakafwijkingen kunnen zijn. Tevens worden door het blancheren bacteriën (mesofiele en psychrofiele) afgedood, waardoor er een reductie is van het kiemgetal. (http://www.katho.be/download/Blancheren(2).pdf)
Eén ding weet ik, dat ik blind ben en niet zie...
Gebruikersavatar
MarthaMartha
Berichten: 13043
Lid geworden op: 21 nov 2007, 21:04
Locatie: Linquenda

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [3]

Bericht door MarthaMartha »

JolandaOudshoorn schreef:
PvS schreef:
MarthaMartha schreef:even een vraag: ik heb een zak sperzieboontjes gekregen, teveel voor 1 keer (en ook voor 2 keer), als ik ze in wil vriezen, moet ik ze dan eerst even kort koken? (en zo ja, hoe lang ongeveer?)
Water koken, sperciebonen erin, weer laten koken (ca. 2 minuten), afkoelen in koud water.
Ik stop ze gewoon in de vriezer. Wel schoonmaken natuurlijk. Voorkoken vind ik veel te veel werk. En zo gaat het ook goed.
mmm... klinkt makkelijker.

Vervolgvraag: als je ze wilt eten en uit de vriezer haalt, wordt het dan niet snotterig als het ontdooit?
Of moet je ze bevroren in kokend water doen?
Als de moed je in de schoenen zinkt, ga dan eens op je kop staan!
Gebruikersavatar
JolandaOudshoorn
Berichten: 11271
Lid geworden op: 15 mar 2006, 20:53
Locatie: Groot Ammers

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [3]

Bericht door JolandaOudshoorn »

MarthaMartha schreef:
JolandaOudshoorn schreef:
PvS schreef:
MarthaMartha schreef:even een vraag: ik heb een zak sperzieboontjes gekregen, teveel voor 1 keer (en ook voor 2 keer), als ik ze in wil vriezen, moet ik ze dan eerst even kort koken? (en zo ja, hoe lang ongeveer?)
Water koken, sperciebonen erin, weer laten koken (ca. 2 minuten), afkoelen in koud water.
Ik stop ze gewoon in de vriezer. Wel schoonmaken natuurlijk. Voorkoken vind ik veel te veel werk. En zo gaat het ook goed.
mmm... klinkt makkelijker.

Vervolgvraag: als je ze wilt eten en uit de vriezer haalt, wordt het dan niet snotterig als het ontdooit?
Of moet je ze bevroren in kokend water doen?
Bevroren in kokend water doen, anders dan.... wordt het inderdaad snot.
Ik weet, mijn Verlosser leeft
Gebruikersavatar
helma
Berichten: 19462
Lid geworden op: 11 sep 2006, 10:36
Locatie: Veenendaal

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [3]

Bericht door helma »

M&M eerst de kook erover (zoals ze dat noemen) en dan koud afspoelen.
Ik sluit me bij PvS aan

Maar boontjes vind ik er doorgaans er niet lekkerder op worden in de vriezer.
dus ik doe het eigenlijk nooit meer.
Liever verzin ik dan verschillende gerechten in 1 week met boontjes
(boontjesschotel uit de oven / boontjes met spekjes;pasta en roomsaus)
Marieke
Berichten: 1317
Lid geworden op: 29 nov 2010, 22:47

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [3]

Bericht door Marieke »

PvS schreef:Er zijn meerdere redenen waarom men blancheert. Zo worden de groenten soepeler en nemen ze minder plaats in wat vooral bij bladgroenten een groot verschil maakt. Daarnaast worden enzymen vernietigd die o.a. een rol spelen bij bederf. Tevens is er een 02-verdrijving waardoor de organoleptische kwaliteit toeneemt, hoewel er beperkte smaakafwijkingen kunnen zijn. Tevens worden door het blancheren bacteriën (mesofiele en psychrofiele) afgedood, waardoor er een reductie is van het kiemgetal. (http://www.katho.be/download/Blancheren(2).pdf)
:bobo
O, is dát het wat ik proef?
Gebruikersavatar
Zita
Moderator
Berichten: 10994
Lid geworden op: 11 aug 2007, 13:12

Re: Wat schaft de pot vandaag? ... evt met recepten.. [3]

Bericht door Zita »

Vandaag eten we bami met alles erop en eraan. Morgen minestronesoep met ciabatta. Mooi om alle groentenresten van de hele week in te verwerken. Zusjelief doet de boodschappen, en ze weet gelukkig nog niet van die soep, anders was ze in staking gegaan, vrees ik.
Gesloten