Ik denk overigens niet dat er regie in de crisis zit. Op dit moment hebben banken geen miljarden liggen om hun collega's via short-selling kapot te krijgen. Waarschijnlijker zagen grote beurshandelaren hun kans schoon om makkelijk geld te verdienen. Ga idioot groot short en je weet zeker dat de koers van die bank instort, want de markt reageert op dit moment voorspelbaar paniekerig op opvallende koersdalingen en geruchten. Nee, ik denk dat een aantal partijen op dit moment zakken met geld verdienen met de voorspelbare koersverloop van bepaalde banken en andere financiële instellingen.
In 1930 ging ook het gerucht dat een aantal grote bankjongens hadden samengespannen om de economie in een recessie/crisis te krijgen. Het zou een plausibel complottheorie zijn. Vanmorgen was er nog een analist op BNR die het opvallend vond dat als je maar groot genoeg was, dat je dan zeker wist dat je toch niet failliet zou gaan. Je moet niet vergeten dat de FED (het stelsel van centrale banken in de VS) een commercieel fundament heeft met de wortels in de grote banken in de VS, maar de exacte samenstelling is niet publiekelijk. Het bestuur is door de overheid samengesteld, maar vergaderd in gesloten vergaderingen. Er hangt een flinke hoeveelheid mist omheen. De FED bepaald bijvoorbeeld hoeveel nieuw geld er bij gedrukt wordt. Er hangt een lucht omheen alsof het een overheidsinstelling is, maar een aantal commerciële banken zijn eigenaar.
De theorie van de roddel uit 1930 is als volgt (als ik me het goed herinner): Een aantal grote bankjongens bedachten dat het wel slim was om een crisis uit te laten breken. De kleinere concurrenten zouden stuk gaan en ook de grote banken zullen er ook veel last van hebben, maar dan springt de FED bij om de grote jongens te redden. De FED is van hunzelf, dus het kan niet mis gaan. En dit plan is tot uitvoer gekomen. Veel kleine banken zijn gevallen en de grote werden nog groter. Sommige zeggen dat nu weer precies hetzelfde gebeurd. Toen het plan van 700 miljard afgekeurd werd (wat de overheid ging lenen bij de FED!) heeft de FED zonder dat er veel ophef over werd gemaakt, 630* miljard dollar in de bankenmarkt gepompt. Niemand vind dat nu merkwaardig, maar is het werkelijk zo logisch? Waarom doet de FED er niet nog ff 70 miljard bij? Dan zit je toch ook op 700 miljard? De politiek wil het vertrouwen herstellen door 700 miljard de markt in te jagen, maar de grote beurspartijen glimlachen daarom, omdat het plan geen enige reden kan geven waarom het nuttig zou zijn. De oorzaken van de crisis worden er niet mee aangepakt. De enige die er voordeel bij hebben zijn weer die grote banken in de VS die gratis van hun slechte beleggingen af komen. De positieve beursschommelingen die we zien is de waan van de dag, maar op de langere termijn zijn de verwachtingen uiterst negatief, met of zonder 700 miljard. De enige reden waarom de beurs stijgt van die 700 miljard is dat men mee gaat met de waan van de dag en goede dagwinsten behalen. Goed nieuws is stijging en dan doe je mee en haal je wat winst. Gebrek aan goed nieuws is beursdaling en je doet mee en je maakt weer winst. Dat is je tactiek om deze dagen door te komen. Maar langdurig in een fonds gaan zitten doen grote partijen niet of nauwelijks. Gewoon ff wachten.
*) trends.be op 29 september schreef:De Amerikaanse centrale bank heeft 630 miljard dollar in het financieel systeem geïnjecteerd om de liquiditeit er van te garanderen. Daarmee poogt de FED de ergste financiële crisis sinds de jaren 30 te lijf te gaan.